Uitreiking Icarus Award

“Zonder creativiteit geen toekomst”

Als voorzitter van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving maakt oud-minister Tineke Netelenbos de genomineerden –en de winnaars– van de Icarus Award 2019 bekend. Het is de vijfde keer dat deze prijs voor technologie en kunst wordt uitgereikt.

 

Vleugels van was
Icarus is niet voor niets gekozen, verduidelijkt Netelenbos. “Precies, de verbeelding aan de macht…” zegt ze, als dagvoorzitter Roelof Hemmen het heeft over Icarus die met zijn vleugels van was naar de zon wilde vliegen. “Soms loopt het slecht af, maar soms ook goed” zegt hij. Netelenbos benadrukt het belang van kunst en cultuur, ook bij digitale innovaties. “Zonder creativiteit geen toekomst.” zeg ze.

Icarus Juniorprijs
Het beoordelen van de inzendingen voor de Icarus Award was leuk om te doen, vertelt Netelenbos. Er waren veel interessante en talentvolle inzendingen. Een aanmoedigingsprijs ging naar André Versteeg die een cyberquiz internetveiligheid maakte voor kinderen. “Kinderen worden steeds sneller zelfstandig. Sites over veiligheid zijn meestal gericht op ouders of begeleiders, ik wilde iets maken voor kinderen zelf.” vertelt hij als hij de prijs van Netelenbos in ontvangst neemt. Zijn quiz is te vinden via www.whatthehackonline.nl/.   

Winnaar Icarus Award 2019: Chris Kore
Er waren vijf kunstenaars genomineerd voor de Icarus Award: Linsey Dolleman, Julia Janssen, Mina Kim, Chris Kore en het collectief Agustina Woodgate / Sascha Krischock / Miquel Hervás Gómez. “Opvallend dat er steeds meer internationale kunstenaars meedoen, drie van de genomineerden, zegt Netelenbos. Ze stapt over op het Engels als ze het juryrapport voorleest. Het winnende kunstwerk, AIMNESIA van mediakunstenaar en grafisch vormgever Chris Kore (Christina Kordunian, Oekraïne), valt op door een sterke inhoud en een indrukwekkende vormgeving. 

“Ik ben blij dat ik op deze manier een groot publiek kan bereiken met mijn project” zegt Chris Kore als ze de Icarus Award in ontvangst neemt. “Ik wil vooral laten zien dat technologie niet iets is om bang van te zijn. Het kan een positieve invloed hebben in de wereld.”

Lees meer over genomineerde inzendingen op www.ecp.nl/jaarcongres/kunst-expo-2019. 

Voeg toe aan selectie