Digitaal achteruit reizen

Delen van het internet dreigen te verdwijnen. Web-archivaris dr. Kees Teszelszky wil dit voorkomen door born digital-bronnen te bewaren zoals oude websites en blogs. “Het web is een rariteitenkabinet maar ook een prachtige schatkamer.”

“Wat is de overeenkomst tussen het Vaticaan en Coca-Cola?”, vraagt Teszelszky aan de zaal. “Ze zijn ijzersterk in het bewaren van data voor de toekomst.” Volgens Teszelszky heeft Coca-Cola het meest geavanceerde web-archief en is het Vaticaan de beste analoge dataverzamelaar. Als conservator digitale collecties bij de Koninklijke Bibliotheek doet Teszelszky min of meer hetzelfde: hij bewaart Nederlandse data voor de toekomst. In het bijzonder oude websites, maar ook blogs en online nieuws.

Ouderwets telefoonboek op het net
In 1992 lanceerde Nederland de eerste website, en speelde daarmee volgens Teszelszky een belangrijke rol in de komst van wereldwijde web, want veel websites waren er toentertijd nog niet. Teszelszky neemt ons in vogelvlucht mee terug in de tijd. Hij benoemt de eerste en belangrijkste provider van Nederland: XS4ALL. Ook ontstonden er nieuwe websites, zoals een ouderwets telefoonboek op het net of mensen die het eind van de mensheid aankondigden op hun blogs.

“Soms vind je een parel, zoals iemand die een homepage gemaakt met verhalen verzameld die door een ufo zijn ontvoerd"

Inmiddels hoort het Nederlands Nationale domein tot het op acht na grootste domein van de wereld. Toch wordt slechts 0,16 procent van al dat digitale materiaal gearchiveerd. “Hoe gaat we al dat mooie materiaal bewaren?” vraagt Teszelszky. “Met hulp van het SIDN fonds proberen we websites bewaren. Omdat we zo snel waren met innovatie vergeet Nederland nog weleens hoe belangrijk het archiveren van onze digitale geschiedenis is.”

“Wanneer heb je goud in handen?” vraagt dagvoorzitter Roelof Hemmen heeft tot besluit. Teszelszky: “Soms vind je een parel, zoals iemand die een homepage gemaakt met verhalen verzameld die door een ufo zijn ontvoerd. Het web is een rariteitenkabinet maar ook een prachtige schatkamer.” 

 

Voeg toe aan selectie