Veilig e-mail coalitie

Email veilig, bescherm je klanten

We gaan in gesprek over veilig e-mailen. Want mensen denken lang niet altijd na over waar hun informatie heen gaat zodra ze op ‘verzenden’ drukken. 

Cybercriminelen worden helaas steeds slimmer, schade als gevolg van cyberaanvallen is het afgelopen jaar met 50% gestegen. Tegelijkertijd worden er enorm veel e-mails gestuurd in Nederland, zowel zakelijk als privé. In 2019 verstuurden we 19,6 miljard e-mails. Hoe kunnen leveranciers en gebruikers er samen voor zorgen dat die allemaal veilig aankomen?

Veilig e-mailen kan alleen als iedereen meedoet

Donderdag 19 november ging Larissa Zegveld (voorzitter Forum Standaardisatie) in gesprek met Alida van Kempen (DDMA), Anco Scholte ter Horst (Freedom Internet) en Gerben Klein Baltink (voorzitter Platform Internetstandaarden en Veilige E-mail Coalitie). E-mail wordt niet verdrongen door WhatsApp, zoals werd verwacht. We gebruiken het nog steeds en zijn als burgers vooral bezig met dat alles goed werkt, niet of onze berichten veilig worden verstuurd.

Gouden bergen
Scholte ter Horst geeft een voorbeeld. Als een collega vraagt om een bepaald dossier, denken we er vaak nauwelijks bij na en sturen het gewoon op. Terwijl daar gevoelige informatie in zou kunnen staan. Verzending en ontvangst is onveilig als je niet de juiste maatregelen neemt.

Of je e-mailadres en provider veilig is, valt te testen via emailveilig.internet.nl. ‘En 100% halen op die test is mogelijk,’ zegt Scholte ter Horst. ‘Als je daar ambitieus in bent.’ Klein Baltink vult aan: ‘Als je de juiste standaarden geïmplementeerd hebt. De gebruiker ziet alleen de voorkant. De leverancier moet de techniek bijhouden.’

Phishing gebeurde vroeger al via de brievenbus

Ook voor Van Kempen is veilig internet een kwestie van continu blijven opletten en bijwerken. ‘Het is grappig dat tijdens dit gesprek de nigerian prince, een veelgebruikte phishing truc, op tafel kwam,’ zegt ze. ‘Vroeger schreven boeven ook al brieven uit de gevangenis om mensen te overtuigen borg te betalen en waarin ze gouden bergen te beloofden. Toen ging het via de brievenbus. Het is niet nieuw, we moeten ons alleen steeds aanpassen.’

Het is wel belangrijk dat iedereen daaraan meedoet, zegt Scholte ter Horst. ‘Soms moet ik als leverancier een stuk veiligheid laten vallen, omdat anders berichten zo goed versleuteld zijn dat ze op veel plekken niet aankomen.’ Daarom is dit een kwestie die iedereen in Nederland zou moeten oppakken.

 

Voeg toe aan selectie