Hoe echt zijn je herinneringen?

Chris Kore wint Icarus Award 2019
Als je de koptelefoon opzet, worden de beelden die je ziet nog indringender. Een foto van een man op een vlot op zee. Een vrouw kijkt naar een berg. “I remember…” zegt de stem in de koptelefoon. ‘Ik herinner me…’ Maar hoe zeker kunnen we ervan zijn dat onze herinneringen ook echt van ons zijn?

De beelden die we zien in het algoritmische videowerk AIMNESIA lijken echte herinneringen, maar ze kunnen voor hetzelfde geld van Google-pics zijn geplukt. Het actuele kunstwerk AIMNESIA is de winnaar van de Icarus Award 2019. 

Plausibele herinneringen
Mediakunstenaar Chris Kore (het alter ego van Christina Kordunian) onderzoekt in haar winnende videowerk de uitbreiding van onze geest, gedachten en percepties voorbij ons biologische lichaam. In de nieuwe ruimte die zo ontstaat kunnen AI en mens van elkaar leren. AIMNESIA richt zich op een visueel sterke manier op het concept van het hybride geheugen, dat kan worden uitgebreid, beïnvloed en gemodificeerd door AI. In het videowerk zijn interviews met professionals op het gebied van computerneurowetenschap en machinaal leren verwerkt. Met dit project wil Chris Kore een discussie op gang brengen over evoluerende algoritmes die kunnen worden getraind middels onze online foto's en die onze geheugenleemtes kunnen dichten door valse herinneringen te creëren, plausibel genoeg om als echt te worden ervaren. 

Artistieke representatie
De kunstenaar zegt zelf over de titel van haar werk: “Het is een combinatie van twee begrippen, ‘AI’ en ‘amnesia’, geheugenverlies. Het werk is de neerslag, een artistieke representatie, van mijn afstudeerproject. Ik ben met dat grotere project ongeveer een half jaar bezig geweest, het was vooral een onderzoeksproject naar de combinatie van mens en AI. Ik heb daarvoor met mensen uit de wetenschap, techniek en filosofie gesproken. Delen van die gesprekken zijn opgenomen in de artistieke representatie.”   

Inzetten bij geheugenproblemen
Wat wil Chris Kore nu gaan doen? "Een baan zoeken, wellicht kan ik hier wat vinden?" Ze wijst naar de netwerkvloer, waar veel van de partners van ECP met een stand een plekje hebben gevonden. Het is misschien ook interessant om het AIMNESIA-project verder uit te werken, zegt Chris Kore. "Je zou kunnen denken aan een praktische toepassing van de combinatie van AI en patiënten met geheugenproblemen. We kunnen misschien onze digitale herinneringen, die zijn opgeslagen ergens in een cloud maar die we vergeten zijn, weer toegankelijk maken met AI.”

Voeg toe aan selectie