Is ons internet nog bestand tegen de toekomst?

Het internet was ‘een schitterend ongeluk’, zegt Victor Reijs tijdens deze sessie. Maar voldoet het nog aan de eisen die de huidige tijd ervan vraagt? In gesprek met mensen die nadenken over het internet van de toekomst.

Het huidige internet bestaat nu zo’n vijftig jaar. Door de coronacrisis hebben we eens te meer gemerkt hoe belangrijk het is om het internet te kunnen gebruiken, maar in sommige sectoren lopen we tegen de functionaliteitsgrenzen ervan aan.

Het gesprek wordt geleid door Mieke van Heeswijk van het SIDN fonds. De andere sprekers sluiten aan via een scherm, vanuit Nederland én vanuit Zwitserland. Bij de Swiss National Bank (SNB) hebben ze een werkend alternatief netwerk op poten gezet dat nu uitvoerig wordt getest. De resultaten zijn veelbelovend.

2STiC
Victor Reijs, research engineer future internet bij SIDN Labs, stelt dat in onze maatschappij veiligheid, stabiliteit en mobiliteit moet worden gewaarborgd. Het internet dat wij gebruiken is nooit bedoeld voor gebruik op de grote schaal die het nu heeft aangenomen.

Daarom werken verschillende partijen, waaronder AMS-IX, SURF, TU Delft, University of Twente en University of Amsterdam samen in het onderzoeksprogramma 2STiC. Dit staat voor Security, Stability and Transparency in inter-network Communication. Met dit onderzoek wil 2STiC onder andere meer grip krijgen op de toekomstige digitale infrastructuur. Ook is het bedoeld om kennis te vergaren om toekomstige internetarchitecturen te evalueren op Europese en Nederlandse waarden.

Hiervoor onderzoeken ze zowel reactieve aanpassingen van ons internet, dus als reactie op dingen die niet meer werken, maar ook proactieve toekomstige technologieën. Die kunnen binnen het onderzoek worden getest.

Het is belangrijk om te kijken waar de huidige technologie tekort schiet

Internetprotocol
Voor Henk Steenman van AMS-IX is het belangrijk om te kijken waar de huidige technologie tekort schiet. ‘Daarna kun je dan onderzoeken welke technologie beschikbaar is of ontwikkeld moet worden om dat tekort op te lossen,’ zegt hij. Daarvoor heeft hij sessies gehouden met twintig bedrijven en organisaties, de meeste in Nederland, sommige in het buitenland. Aan het begin van die sessies lieten de onderzoekers zien wat opties zijn om problemen op te lossen buiten het huidige internet. Zo werd de weg vrij gemaakt voor de deelnemers om verder te kijken dan wat ze kennen.

De sectoren waar de bedrijven in zaten waren publiek, financieel, energie en transport. In de publieke sector is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een betrouwbaar netwerk is dat altijd beschikbaar is, zowel een gesloten intern netwerk als een mogelijkheid om met derden te communiceren. Bij de financiële sector komt daarbij dat het belangrijk is om te auditen hoe een pakketje zich over een netwerk beweegt. In de energiesector wordt nog niet echt gebruik gemaakt van een internetprotocol, of zelfs maar ethernet. Daar is nog volop onderzoek naar nieuwe internetprotocollen die het kunnen verbeteren.

Sommige netwerken zijn veiliger dan het internet van vandaag

Alternatief
Een voorbeeld van hoe zo’n alternatief voor het huidige internet er kan uitzien, komt uit Zwitserland. Christopher Koch van SIX en Denise Tischauer-Strähl van SNB vertellen over een veilig Zwitsers financieel netwerk dat ze hebben opgezet. Vanuit de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich kwam de SCION-technologie, dat telecombedrijven met elkaar kan verbinden.

Koch en Tischauer-Strähl vonden partners en nu hebben vier banken samen zo’n netwerk opgezet. En met succes. ‘Onze technici zijn erg tevreden,’ zegt Tischauer-Strähl. Volgens haar is het duidelijk wie in het netwerk zit en wie erbij kan. Het is veilig met beveiligingscertificaten en beter beschermd tegen DDos aanvallen. ‘Het is veiliger dan het internet van vandaag.’

Voor Koch is het project in Zwitserland een opzet naar meer, zegt hij. ‘SCION combineert de voordelen van een privénetwerk met functionaliteiten die lijken op die van het internet. Als dit project klaar is en al het papierwerk is gedaan, wordt het simpel voor mensen die nog zoiets willen bouwen.’ Als dat verder wordt uitgerold, staan Koch en Tischauer-Strähl vooraan om daarbij te helpen.

 

Voeg toe aan selectie