Interview Larissa Zegveld

Op weg naar een gestandaardiseerd domeinnaam voor alle overheidswebsites


Het Forum Standaardisatie ontstond vanuit de behoefte om het voldoen aan open (internet)standaarden als overheid meer gemeenschappelijk aan te pakken . In het kader van veiligheid, maar ook van efficiency en toegankelijkheid. Want waarom zou je het allemaal zelf uitvinden als je daar een standaard voor kan gebruiken? We gaan in gesprek met Larissa Zegveld, voorzitter van het Forum Standaardisatie, algemeen directeur bij Wigo4it én een vrouw met een missie.

Maar wat doet het Forum nu eigenlijk precies? “Nou, we doen een heleboel,” zegt Zegveld lachend, “maar een goed voorbeeld van wat we hebben ontwikkeld is de ’Pas toe en leg uit’-lijst: een lijst die zorgt dat de afspraken die we maken omtrent internetstandaarden ook navolging krijgen. Want het is fijn als we afspraken hebben, maar dan moet ook wel iedereen zich eraan houden. Alle partijen passen de open standaarden toe óf leggen uit waarom ze dat niet kunnen of willen. Want als partijen een goede reden hebben om iets niet toe te passen, dan leren wij weer hoe we die standaarden nog verder kunnen professionaliseren.”

Systematisch
Dat gaat al heel erg goed, maar volgens Zegveld is er nog een hoop te winnen op gebied van de overheid: “Bijvoorbeeld in ons dienstverleningsaanbod naar burgers en bedrijven toe. Vanuit de overheid wordt de burger nog vrij systemisch benaderd en wordt er niet uitgegaan van, zoals ik het vaak noem, de leefwereld van mensen. Iedereen heeft in het dagelijks leven af en toe te maken met de overheid. En de manier waarop wij onze dienstverlening via de digitale weg aanbieden is nog altijd vanuit óns eigen werkproces gedacht. Hoe het voor de overheid zo efficiënt mogelijk  is en vooral ook verantwoording technisch allemaal klopt. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij nog steeds zaken uitvragen, die bij de overheid al bekend zijn.”

Echt of nep?
Het betekent ook dat als je kijkt naar de websites van de overheid, deze helemaal niet eenduidig er uitzien. Het bereiken van een eenduidig beeld is volgens Zegveld een belangrijke horde die genomen moet worden: “Er is door het veranderprogramma Gebruiker Centraal, bijvoorbeeld geconstateerd dat het knopje 'verstuur' of 'verzenden' in alle websites van de overheid enorm verschilt. En dan kun je zeggen: nou, is dat nou zo belangrijk? Maar als jij voor het eerst op een website komt van een overheidsorganisatie en je moet wéér zoeken naar hoe het daar werkt, dan is dat best wel lastig. Dit zijn eigenlijk nog maar praktische voorbeelden, maar het belangrijkste probleem is – en daar maken we ons echt zorgen om - dat er organisaties zijn die gebruik of misbruik van de burger maken door in ‘look & feel’ als overheidswebsite over te komen.” Zegveld haalt een voorbeeld aan, waarin websites, die erg veel lijken op die van het RDW, aanbieden om een tenaamstelling van een kenteken aan te vragen à raison de twintig euro, terwijl je op de overheidswebsite hetzelfde voor maar één euro kunt doen: “Mensen worden de dupe van het feit dat zij niet direct herkennen dat die website niet van de overheid is. Daar wil ik op het congres expliciet voor pleiten: dat wij als overheid één herkenbare domeinnaam of extensie gaan hanteren. We hebben hier al heel veel onderzoek naar gedaan en het zou heel erg helpen dat als in onze extensie van domeinnaam, bijvoorbeeld GOV.nl of overheid.nl staat. Daar kunnen we echt nog meters maken en dat doen we momenteel niet.”

Opruimen
Hoe pak je zo’n verandering dan aan? Waar moet je beginnen? “We zouden de afspraak moeten maken dat we bij elke nieuwe overheidswebsite de URL conformeren naar een gestandaardiseerde domeinnaam. Ik merk bij overheidscampagnes dat communicatieafdelingen graag een afwijkende websitenaam bedenken, wat voor die campagne dan misschien even heel erg handzaam is en ook het bereik oplevert wat nodig is, maar uiteindelijk vooral bijdraagt aan de verwarring omtrent welke websites nu echt van de overheid zijn en welke niet.” Zoals we zeiden: Zegveld heeft een missie. “Laten we gewoon vanaf nu afspreken dat álle websites die live gaan, worden voorzien  van een herkenbare domeinnaam. En vervolgens kunnen we kijken: wat doen we met alle bestaande websites en alle bestaande portalen, welke moeten we aanpassen en welke moeten we opruimen? Dat klinkt als heel veel werk, maar vergis je ook niet in hoeveel overheidsorganisaties nog steeds dode linken in de lucht hebben hangen.” Een win-win-situatie. Dus aan de slag!

Voeg toe aan selectie