Zwemdiploma voor digitale wereld

Voor tech-ondernemer Jim Stolze moet iedereen mee kunnen doen aan de digitale samenleving. Daarom bedacht hij de Nationale AI-cursus: een leerprogramma om zoveel mogelijk Nederlanders de basiskennis van AI bij te brengen.

Tijden het congres 'AI for Good' in Genève moest Jim Stolze onlangs Nederland vertegenwoordigen. “Volgens de psychiater Damiaan Denys is Nederland een onmogelijk land,” grijnst Stolze. “We leven onder de zeespiegel maar bouwen wél dorpen en scholen. Daarom zitten onze kinderen al vanaf hun vijfde jaar op zwemles en krijgen ze een heus zwemdiploma. Maar andere landen kennen dit systeem helemaal niet.” Stolze trekt al snel de lijn door naar AI. Want in onze participatiesamenleving heeft hij een AI-programma voor gewone burgers opgezet. Zijn AI-cursus is een soort zwemdiploma voor de digitale wereld. Ook dat vind je in het buitenland niet.

“Wanneer je de Nationale AI-cursus volgt dan ben je binnen vier tot vijf uur van een zero to hero op AI-vlak,” vertelt Stolze. Met deze AI-cursus ga je volgens hem van nul kennis naar een gedegen basiskennis over artificiële intelligentie. Stolze: “Je ontvangt een LinkedIn diploma zodat ook andere mensen online zien dat je de cursus hebt gevolgd.”

Goede datamanagers
Deze week start de zestigduizendste cursist. Bijna de helft van al die cursisten is jonger dan dertig jaar, benadrukt hij, met dank aan de promotie van Koningin Máxima, die een versie speciaal voor kinderen introduceerde. Ook Enzo Knol hielp mee. “We zoeken naar nieuwe manieren om onze cursus te promoten,” zegt Stolze.

Dat we goed zijn als watermanagers in Nederland is duidelijk. Maar we moeten ook goede datamanagers worden, meent Stolze. “Dit onderwerp is té belangrijk om het alleen aan de techbedrijven over te laten. Iedereen moet mee kunnen doen, zodat AI ten dienste staat van de samenleving.”

Betere beslissingen
“Een van de grootste fouten die we binnen artificiële intelligentie hebben gemaakt is te doen alsof de intelligentie van de machine de intelligentie van de mens vervangt,” zegt Stolze. “Maar AI is een set aan technieken die je kan gebruiken om betere beslissingen te nemen. Augmented intelligence zou daarom een betere term zijn.” 

 

Voeg toe aan selectie